+358 50 322 0066 rami@sci.fi

Aurora Carealis on valotaidefestivaali, joka toteutetaan Joensuuta halkovan Pielisjoen ympärille 31.12.2014 – 4.1.2015. Tapahtuma sisältää kansainvälisten valotaiteilijoiden teoksia, työpajoja sekä yleisölle avoimen valoseminaarin. Tapahtuman tuotannosta ja toteutuksesta vastaa Valoparta Oy. Aurora Carealis 20148

Olen kuvannut Valoparta Oy:n Kari Kolalle lukuisia hänen toteuttamiaan valoaiheisia juttuja Suomessa ja ulkomailla. Aurora Carealis lukeutuu ehdottomasti mielenkiintoisimpiin kokonaisuuksiin koska se elää ja muuttuu joka vuosi. Tapahtuman myötä olen päässyt tutustumaan lukuisiin maailmalla toimiviin valotaiteilijoihin, tanssijoihin, koreokrafeihin ja lukuisiin muihin valon ympärillä työskenteleviin ihmisiin.

Kari Kola perusti Valoparta Oy:n vuonna 2005. Kohta 10 vuotta täyttävä yritys on tehnyt lukuisia kansainvälistäkin huomiota saanutta valoteosta ympäin maailmaa. Tunnetuinpia Karin teoksia ovat Portugalin Lumina, Tampereen Näsinneula ja Jyväskylän keskuskirkko. Varmasti eniten näkyvyyttä tulee saamaan Pariisin vuoden 2015 kansainvälisen valovuoden avaus. Kari valaisee Pariisin UNESCON päämajan kahden päivän ajaksi (19-20.1.15). Myös tuon reissun lähden dokumentoimaan ja kuvaamaan sekä 360° panoraamoina, että tavallisina stillikuvina.


TEOKSIA:

CLOUDS

Tilen Sepic. Slovenia.  /  Kauppakeskus Iso Myy (Aukioloajat)

Mitkä ovat erilaisten valojen (pehmeän – kovan, lämpimän – kylmän, keinotekoisen – luonnollisen) ominaisuudet ja miten ne vaikuttavat havainnointiimme? Näihin kysymyksiin vastaavat Tilen Sepicin teos ja workshop.Aurora Carealis 20143

Kävin kuvaamassa pilvien tekoa Pakkahuoneella ja täytyy sanoa, että pitkäjänteistä ja aikaa viepää puuha oli, mutta lopputulos oli kyllä huikea! Pilvet ovat näytillä Kauppakeskus Iso-Myyssä maaliskuuhun saakka. Jutun lopussa olevassa kuvasarjassa löytyy otoksia valmiista töistä ja tekovaiheessa olevista pilvistä.


HORIZONTAL INTERFERENCE

Joachim Slugocki & Kasia Malejka. Puola.  /  Rantapuisto

Monivärivalaistut nauhat puiden välissä yhdistävät sointuvasti geometrisen muodon luontoon kirkkaana loistavaksi maisemaelementiksi.

Aurora Carealis 201440

Näiden valonauhojen kuvaaminen ei ollut ihan helppo homma, koska ympäröivää valoa oli suhteellisen vähän ja tuuli heiluttaa koko taideteosta kokoajan niin paljon, että pidempiä valotusaikoja ei voinut käyttää, joten luonnollisen näköisen kuvan ottaminen tuntui melkein mahdottomalta. Mutta muutamian kikkailujen ja säätöjen jälkeen lopputulos oli aika hyvä. Itse teos on hieno ja se elää tuulen mukana kokoajan.


LYHDYT

Kari Kola / Valoparta. Suomi.  /  Suvantosilta ja Surakan pihapiiri

Jatkoa viime vuonna rantapuistoon toteutetulle teokselle. Teos on yhteistoteutus Pohjois-Karjalan ammattiopisto Outokummun (lavasterakentajat, teatteri- ja esitystekniikka) kanssa.

Aurora Carealis 201418

Näitä lyhtyjä on muutamia satoja ja ne on sijoiteltu Suvantosillan alle roikkumaan, sekä Surakanpihan ympäristöön. Nämä antavat kyllä mukavan tunnelman, laittoi ne sitten miten ja mihin vain.


ZONE

Petr Nikl & David Vrbík. Tšekki.  /  Kaupungintalon sisäpiha

Valon suoria ja veden vääristämiä heijastuksia yhdistelevä eloisa teos, johon yleisökin pystyy osallistumaan.

AuroraCarealis360

Tämä teos on kyllä todella hienosti ja omaperäisesti toteutettu. TÄSTÄ linkistä pääset katsomaan interaktiivisen 360° panoraamakuvan aiheesta. Kaupungintalon sisäpihalla oli 3 isoa peililevyä joiden päällä on vettä ja kuhunkin altaaseen on kohdistettu kirkkaat valot oikealta etäisyydeltä ja tietyssä kulmassa, jolloin veden pinta heijastuu sisäpihan seinille. Kun vedenpintaa liikuttaa syntyy seinille hauskoja kuvioita. Teokset reagoivat myös musiikkiin, jolloin soitettaessa vedenpintaan rupeaa muodostumaan kuvioita jotka sitä kautta heijastuvat seinille. Erittäin mielenkiintoinen teos.


CHANGES

Richard Elo / Valoparta. Suomi.   /  Botania

Maailman pohjoisimmassa perhospuutarhassa nähtävä teos elää hitaassa muutoksessa tarjoten katsojalleen mahdollisuuden hiljentyä oman muutosprosessinsa äärelle uudessa valossa, keskellä tropiikkia.

Aurora Carealis nightandday5


Videot aiheesta


Tapahtuma medioissa:

YLE Uutiset

YLE Uutiset Itä-Suomi

YLE Uutiset


Tässä vielä muutama Night & Day-otos. Kuvasin tietyt teokset sekä päivällä, että yöllä jolloin sain maalattua yhteen kuvaan eroavaisuuden miltä mikäkin näyttää sekä päivällä, että yöllä.


KUVAGALLERIA

MAKSUTON 360-PANORAAMAINFO