+358 50 322 0066 rami@sci.fi

Ricohvstheta

Tein 360° panoraamakuva-vertailun Ricoh Theta S ja Nikon D800 rungolla, jossa oli kiinni Nikkorin 10.5mm kalansilmälinssi. Panoraamakuva aukeaa TÄSTÄ ja tuo ensimmäisenä avautuva kuva on Ricohin tuottama ja kuvan vasemmassa laidassa on pikkukuva, jota klikkaamalla saa auki Nikonilla otetun kuvan. Pääset helposti vertailemaan mitä eroja kuvassa on. Kummallekkin kuvalle on tehty LR ja PS korjaukset.

Vielä pari vuotta sitten 360 kuvien tekeminen oli huomattavasti haastavampaa ja hitaampaa hommaa. Mutta nykyään ohjelmistojen ja laitteiden kehittymisen myötä kuvien ottaminen ja työstäminen on nopeutunut huomattavasti. Ricohilla kuvatessa ja julkaistaessa ei menee enää aikaa juuri ollenkaan. Nikonilla kuvatessa ja työstäessä menee pidempään, koska yksi 360° kuva koostuu neljään suuntaan otetuista kuvista ja tuossa esimerkkitapauksessa on käytetty 5 kuvan HDR-kuvaustekniikkaa jolloin tuon yhden kuvan tekemiseen on käytetty kahtakymmentä stilliä. Nikonin kuva on huomattavasti tarkempi ja kestää suurentamista hyvin, kun taas Ricohin kuva ei kestä suurentamista juuri ollenkaan. Ricohin taulupanoraaman koko on 2,3 Mt ja Nikonin 4,48 Gt eli ero on huomattava!

Vaikka olen itse hyvinkin kriittinen huonolaatuisien kuvien suhteen ja siitä mitä verkkoon kuva puolella julkaisen, pidän silti Ricohin toimintamallista ja vaikka kuvat eivät olekkaan korkea resoluutioisia, on niitä mukava katsella puhelimilla ja pad-laitteilla. Tietokoneella ruutukoko kasvaa jo sen verran, että kuva tahtoo hiukan rakeutua. Mutta Theta S on mielestäni erittäin käyttökelpoinen laite nopeisiin kuvaustilanteisiin ja se että laite tekee varsin katselukelpoista 360° panoraamavideota, on iso plussa. Video ESITTELY.

Yritysesittely panoraamakuvat ja ylipäätään asiakkaille kuvattavat panoraamat ovat minun osaltani Nikonilla kuvattavia. Markkinoille tulee uusia 360 panoraamakameroita useampi vuodessa. Testissä ja kehitteillä on tätä juttua kirjoittaessani parisenkymmentä erilaista kameramallia. Kaikki nyt kuluttajamyynnissä olevat ja kohta julkaistavat kamerat ovat spekseiltään hyvin lähellä toisiaan. HUOM Nokian valmistama OZO ei siis lukeudu kuluttajamyynnissä oleviin, kuten ei myöskään Samsungin Project Beyond 360 laite.

Yksi syy tämän jutun kirjoittamiseen on se, että olen saanut monilta tutuilta ja opettamiltani kolleekoilta viestiä aiheesta, että nämä nykyiset laitteet syövät ammatikseen 360° kuvia tekevien keikkoja paljon. Näinhän se tietysti näyttää olevan, mutta tosiasiassa nämä helppokäyttöiset laitteet tuovat jatkossa vain lisää töitä. Yritykset jotka haluavat esitellä omia tilojaan 360° kuvien avulla, eivät halua huonoa laatua tai heikkoa resoa. Meidän ammatiksemme panoraamoja kuvaavien valokuvaajien pitää vain jaksaa tahkota hienoa ja hyvälaatuista kuvaa markkinoille. Laatu tuo kysyntää. Näin minä ainakin asian väitän menevän. Tämän hetken tilannetta voidaan verrata helposti filmijärkkäri aikaan ja siihen ajanjaksoon kun filmijärkkäri muunnettiin digiksi. Valokuvaajat jotka ovat kuvanneet filmille, ovat erittäin tietoisia niistä kameroiden perustoiminnoista ja asetuksista millä saadaan aikaan hyvä kuva, kun taas suurin osa digikuvaajista ei ymmärrä ISO-luvuista, kameran aukosta, valkotasapainosta tai monesta muustakaan kameran perus jutusta yhtään mitään. 360° panoraamakuvia kuvatessa järjestelmäkameralla on oltava erittäin hyvin perillä kaikista kameran asetuksista, koska yhtään kuvaa ei oteta automatiikkaa käyttämällä. Nämä Ricohin tyyppiset ja vastaavat laitteet käyttävät oletus-asetuksina aina automatiikkaa ja hyvissä valo-olosuhteissa ne toimivat suhteellisen hyvin, mutta kun joudutaan kuvaamaan yhtään haastavammissa olosuhteissa, ne yleensä epäonnistuvat pahasti (kuten malli esimerkkikuviaa huomaa). Tosin näissäkin laitteissa on joissakin mahdollista kuvata manuaali säädöillä tai HDR moodissa (kuten esimerkkikuvat on otettu, eli Ricohissa on käytetty myös HDR-moodia) mutta kameran dynamiikka ja laatu ei vain yksinkertaisesti riitä. Tulevaisuudessa näissä Ricohin tyyppisissä kameroissa linssit, softat ja kameran sisuskalut tietenkin paranevat ja kuvat rupeavat olemaan ammattipuolellakin julkaisu kelpoisia, mutta siihen on vielä jonkun verran matkaa.

MAKSUTON 360-PANORAAMAINFO